Συχνές ερωτήσεις Δοτριών Ωαρίων

Θέλουμε να νιώθεις άνετα με την απόφασή σου να γίνεις δότρια ωαρίων. Στη σελίδα αυτή έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις ερωτήσεις που μας θέτουν συχνότερα.

Ναι, η δωρεά ωαρίων είναι νόμιμη στην Κύπρο.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δωρεά ωαρίων στην Κύπρο εδώ.

Ενδιαφερόμαστε για γυναίκες όλων των φυλών και εθνικών ομάδων. Μερικές από τις βασικές προϋποθέσεις είναι ηλικιακό όριο 18-32 χρόνων, να έχεις ΔΜΣ 19-27 και να είσαι σωματικά και συναισθηματικά υγιείς.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τις πρϋποθέσεις εδώ.

Η δωρεά ωαρίων είναι μια αλτρουιστική πράξη, όπου έχεις την ευκαιρία να βοηθήσεις άλλους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για μια οικογένεια. Οι περισσότεροι γνωρίζουν άλλους ανθρώπους που δυσκολεύονταν να αποκτήσουν παιδί και πόσο σημαντικό είναι για αυτούς. Είναι επίσης μια πράξη αλληλεγγύης μεταξύ γυναικών, αυτές που έχουν ωάρια να βοηθήσουν άλλες γυναίκες που δεν έχουν και να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους για απόκτηση οικογένειας.

Μπορείς να διαβάσεις γιατί η Άννα έγινε δότρια ωαρίων εδώ.

Θα αποζημιωθείς για την αφοσίωσή σου, τον χρόνο και την προσπάθεια σου ως δότρια ωαρίων. Η αποζημίωση μιας δωρεάς είναι μέχρι και €1,000.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την αποζημίωση εδώ.

Η διαδικασία από την μέρα που συμπληρώνεις την αίτησή σου μέχρι την ωοληψία διαρκεί 3-4 μήνες αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, η ορμονοθεραπεία και η ωοληψία διαρκεί 2 εβδομάδες 10-14 μέρες.

<pΟ ιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει γυναικολογικές και ορμονικές εξετάσεις, καθώς και εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, γενετικό έλεγχο και μια ψυχολογική εκτίμηση συμπεριλαμβανομένου ενός ψυχολογικού ιστορικού υγείας και μια εκτίμηση ως προς το επίπεδο άνεσής σου με το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων.

Μπορείς να διαβάσεις για την διαδικασία δωρεάς εδώ.

Θα χρειαστούν μερικές εξετάσεις αίματος και υπέρηχο για να προσδιοριστεί η δοσολογία των φαρμάκων που θα χρειαστείς έτσι ώστε να δωρίσεις τα ωάριά σου. Ο κύκλος δωρεάς διαρκεί συνήθως 10-14 μέρες και θα σου ζητηθεί να έρθεις στην κλινική 2-3 φορές μέσα σε αυτό το διάστημα.

Μπορείς να διαβάσεις για την διαδικασία δωρεάς εδώ.

Κατά τη διαδικασία της ωοληψίας θα σου χορηγηθεί ελαφριά ενδοφλέβια νάρκωση. Μπορεί κατόπιν να έχεις λίγες ενοχλήσεις. Η διαδικασία γίνεται από γυναικολόγο και έχει διάρκεια 20 -30 λεπτών. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική εμπειρία· οι περισσότερες, όμως, γυναίκες είναι σε θέση να επιστρέψουν στη δουλειά τους την επόμενη ημέρα.

Όχι. Κάθε μήνα ένα ωάριο ωριμάζει ενώ μέχρι και 1000 άλλα καταστρέφονται λόγο της φυσικής διαδικασίας κυτταρικής επαναρρόφησης. Τα φάρμακα γονιμότητας διατηρούν ένα τμήμα από τα πλεονάζων ωαρίων που θα αποβάλει κανονικά το σώμα. Συνεπώς, δεν χρησιμοποιούνται επιπλέον ωάρια για τη διαδικασία.

Η δωρεά ωαρίων είναι μια ασφαλής διαδικασία, ωστόσο, όπως και κάθε άλλη μικροεπέμβαση έχει κάποια μικρά ρίσκα σε λιγότερο από 5% των περιπτώσεων. Θα έχεις τη δυνατότητα να συζητήσεις τους πιθανούς κινδύνους με έναν γιατρό κατά τη διαδικασία διαλογής. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι από τους κινδύνους που θα πρέπει να γνωρίζεις:

  • Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών (Ovarian Hyperstimulation Syndrome, OHSS):
    Ορισμένες φορές, επιπλέον υγρό από τις ωοθήκες μεταφέρεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα προκαλώντας μέτριο έως σοβαρό φούσκωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ιδιαίτερο ρίσκο, καθώς οι δότριες είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και ελεγχόμενη φαρμακευτική αγωγή. Σε ήπιες έως μέτριας σοβαρότητας περιπτώσεις συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, το υγρό επαναρροφάται αργά μέσα σε διάστημα μερικών ημερών. Περίπου 1-3% των γυναικών εμφανίζουν σοβαρό OHSS και στις περιπτώσεις αυτές το επιπλέον υγρό αφαιρείται με μια διαδικασία παρόμοια με την ωοληψία.

  • Συστροφή ωοθήκης:
    Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί συστροφή ωοθήκης και να προκληθεί ξαφνικός έντονος πόνος σε μία ή και στις δύο πλευρές. Ο κίνδυνος συστροφής ωοθήκης είναι μικρότερος του 1%. Για να μειωθεί περαιτέρω αυτός ο κίνδυνος ζητείται από τις δότριες να απέχουν για κάποιο χρονικό διάστημα από δραστηριότητες όπως τρέξιμο, μέτρια έως έντονη αερόβια άσκηση, ιππασία και να μην σηκώνουν βάρη.

  • Παρενέργειες από τα φάρμακα:
    Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τον κύκλο δωρεάς είναι σε γενικές γραμμές, καλά ανεκτά και έχουν δοκιμαστεί για περίπου 4 δεκαετίες στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι παρενέργειες, ωστόσο, περιλαμβάνουν συμπτώματα περιόδου όπως τυμπανισμό, αλλαγές διάθεσης, μυϊκούς σπασμούς, πόνο, πονοκεφάλους, ναυτία, εξάψεις ή ευαισθησία στους μαστούς.

Όχι, θα παρακολουθείσαι από γυναικολόγο που είναι ειδικευμένος στην γονιμότητα.

Ναι, εφόσον δεν θηλάζεις πια (και δεν θήλαζες τουλάχιστον για τους τελευταίους δύο μήνες) και είχες δύο φυσιολογικές περιόδους, μπορείς να δορίσεις τα ωάριά σου.

Είναι δική σου απόφαση το αν θα γίνεις ανώνυμη ή μη ανώνυμη δότρια ωαρίων. Αν επιλέξεις να γίνεις ανώνυμη δότρια ωαρίων, κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει ποτέ από την Cryos να αποκαλύψει πληροφορίες για την ταυτοποίησή σου. Αν επιλέξεις να γίνεις μη ανώνυμη δότρια ωαρίων, τα παιδιά που θα γεννηθούν μπορούν να μάθουν πληροφορίες για την ταυτοποίησή σου όταν κλείσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την ανωνυμία εδώ.

Όχι, όλα τα ιατρικά και άλλα έξοδα που σχετίζονται με τη δωρεά ωαρίων καταβάλλονται από την Cryos.

Ναι, μπορείς να γίνεις δότρια αν έχεις κάνει απολίνωση σάλπιγγων.

Ναι, μπορείς να γίνεις δότρια ωαρίων αν έχεις ενδομήτριο σπείρωμα (σπιράλ).

Ναι, σε ενθαρρύνουμε να κάνεις πολλές δωρεές. Ως δότρια ωαρίων στην Cryos, μπορείς να κάνεις έως και 4 δωρεές.

 

Αν έχεις περαιτέρω ερωτήσεις, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Υπόβαλε αίτηση για να γίνεις δότρια ωαρίων